Uzročnik infekcije je virus herpes simplex tip 1. To je hronično oboljenje. Kada virus jednom uđe u organizam, on tu i ostaje. Simptomi su: plik (groznica) oko usana i nosa. Obično se javlja na istom mestu i traje oko 10 dana. Bitno je da se plik (vezikula) ne dira, da bi se sprečilo širenje infekcije, naročito do predela očiju. Prenosi se direktnim kontaktom, kapljičnim putem (kašljanjem, kijanjem i poljupcem u akutnoj fazi zaraze). Različite situacije mogu ponovo da aktiviraju virus:

 1. Prehlada
 2. Grip
 3. Menstrualni ciklus
 4. Svakodnevni umor i iscrpljenost (težak fizički napor)
 5. Konstantan stres
 6. Pad imuniteta
 7. Preveliko izlaganje suncu ili vetru

Postoje 4 stadijuma razvijanja infekcije:

 1. Faza peckanja
 2. Faza plika
 3. Vlažna faza: plik puca, pa se virus lako širi u ovoj fazi
 4. Faza kraste

Lečenje treba započeti čim počne prva faza, jer se tada smanjuje mogućnost razvoja infekcije.

Proizvodi koji se koriste:

Rastvor borne kiseline ili kalijum-permanganata
Ukoliko je u pitanju oralni herpes, usta se ispiraju sodom bikarbonom ili antiseptičnim rastvorom, koji ne sadrži alkohol
Ohlađen čaj od žalfije
Cinkova pasta (lokalno) ima adstrigentno i adsorbentno dejstvo (suši ranu). Maže se u tankom sloju, nekoliko puta na dan
Antivirusni lekovi olakšavaju tegobe i skraćuju vreme, koje je potrebno za iscelenje
Acetilsalicilna kiselina- 150 mg/dan može da smanji vreme trajanja infekcije
Aminokiselina lizin
Flasteri i serumi za herpes- sadrže betaglukan i cink (ublažavaju bol, svrab, peckanje). Mogu da se koriste u svim fazama herpesa na usnama, što ubrzava zarastanje i stvara fizičku barijeru oko zahvaćenog područja i na taj način sprečava širenje virusne infekcije.

U toku trajanja virusne infekcije ne treba deliti pribor za jelo i peškire, a posle prestanka groznice, zameniti četkicu za zube. Ukoliko se infekcija herpes simplex tip 1 javlja više puta u toku godine, treba raditi na imunitetu. Preventivno uzimati proizvode koji sadrže vitamin c, cink, ulje ajkuline jetre, ehinaceu, propolis.

Pripremila:
Mr ph spec. Nina Dimitrov