Taјна матичних ћелија

разлози ЗА и ПРОТИВ

Матичне ћелије су “основ” изградње целокупног људског организма.

Од њих настају сва ткива, сви органи – оне су извор живота. Имају фасцинантан потенцијал да се деле и стварају нове типове ћелија у организму. Поред тога што га изграђују, оне служе током целог живота за регенерацију организма.

У чему је њихова тајна?

Матичне ћелије могу да се неограничено деле и специјализују у било који тип ћелија у нашем телу. Оне су посебне јер тачно знају да пронађу оболело ткиво у организму и регенеришу га.

Матичне ћелије имају три кључне особине:

1.ОНЕ СУ ГРАДИВНА ОСНОВА ТЕЛА

Матичне ћелије су темељ људског организма. Сви органи и сва ткива настали су управо од њих.

2.ОБНАВЉАЈУ ОШТЕЋЕНО

Главна улога матичних ћелија је да стварају и обнављају ткиво, али и регенришу ћелије оштећене болестима и повредама, од крви до бубрега и мишића.

3.ИМАЈУ МОЋ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ

За разлику од специјализованих ћелија које имају конкретну улогу, матичне ћелије су универзалног типа и поседују фасцинантну могућност трансформације у скоро све ћелије другачијег типа: срчане, нервне, ћелије крви, бубрега, мрежњаче…

Подела матичних ћелија

Матичне ћелије се деле на:

  • Ембрионалне
  • Матичне ћелије из крви пупчане врпце
  • Одрасле матичне ћелије

Ембрионалне матичне ћелије – налазе се у ембриону и користе се углавном за потребе истраживања како би се боље разумела проблематика на пољу матичних ћелија.

Матичне ћелије из крви пупчане врпце – налазе се у крви пупчане врпце и потпуно безбедно и безопасно по мајку и новорођенче се могу издвојити. То су младе матичне ћелије који нису биле под утицајам спољашњих утицаја.

Одрасле матичне ћелије – њихова највећа концетрација је у кичменој мождини а има их и у другим органима. Увелико се користе се за потребе лечења, али им је мана што у себи носе “трагове претходног живота” – прележане болести, вакцинације,  утицај спољне средине, што их чини мање виталним.

Зашто су матичне ћелије јединствене?

Много је разлога због којих су матичне ћелије из крви пупчаника јединствене и драгоцене. Ипак, најважније њене предности су то што су оне:

БИОЛОШКО БЛАГО

Дуго времена је крв из пупчаника бацана као отпад, јер није био познат њихов потенцијал. Срећом, научници су га препознали и оне су данас најдрагоценији дар за лечење и регенерацију ткива.

МЛАДЕ

Оне су старе само девет месеци и потпуно су заштићене од спољних утицаја и старења.

МОЋНЕ

Могу да прерасту у било коју од 220 типова ћелија у нашем телу.

ПОТЕНТНЕ

Могу неограничено да се деле, остајући и даље неиздиференциране.

ЈЕДИНСТВЕНЕ

У потпуности одговарају детету од којег су сачуване.

Где се налазе матичне ћелије у телу?

Матичне ћелије још могу да се пронађу у органима и ткивима, као што су јетра, црева, коштана срж, крв, мишићи, кожа, мозак…

О чему би требало да размислите пре него што донесете одлуку?

Главни разлог због којег се родитељи одлучују за чување матичних ћелија из пупчаника своје бебе је здравствена сигурност детета у годинама које долазе. О овој дуготрајној инвестицији у здравље целе породице важно је донети праву одлуку и изабрати најстабилнију кућу за чување вредног биолошког материјала тако дуг временски период.

Будући родитељи који доносе ову одлуку често себи постављају многа питања на која је тешко пронаћи објективне и реалне одговоре и сагледавају разлоге за и против чувања матичних ћелија. Бебац издваја најважније чињенице које морате да узмете у обзир када одлучујете коме ћете поверити најдрагоценији биолошки материјал свог детета и искориститри шансу која се пружа само једном у животу – на самом порођају.

Разлози ЗА

  1. Матичне ћелије из пупчаника могу да спасе нечији живот

Крв из пупчане врпце новорођенчета је богата матичним ћелијама које могу да се трансформишу у разне врсте ћелија у организму. Оне се користе за лечење различитих болести, пре свега крвног и имуног система, нервног система и метаболичких поремећаја. Иако сваки човек има више извора матичних ћелија (коштану срж, крв, масно ткиво и свако ткиво и орган у организму), крв из пупчане врпце је доступна, а процедура њеног прикупљања је потпуно безболна. Осим тога, с обзиром на то да је „млада“ колико и сама беба, лакше се прихвата у организму приликом трансплантације. Ако се детету враћају његове матичне ћелије, подударност је 100% и не постоји могућност да их организам одбаци.

  1. Лечење матичним ћелијама из пупчаника је све успешније

У последњих 10  година, лечење матичним ћелијама из пупчаника је постало све ефикасније. Научници и лекари су усавршили процедуре, сазнали више о правилном дозирању и пружању боље терапије пре саме процедуре.

  1. Крв из пупчаника је увек доступна

Ако сте их  сачували у приватној банци и по одговарајућим стандардима, матичне ћелије из пупчаника бебе ће увек бити доступне беби, али и целој породици. Нико други не може да их користи, нити ће бити употребљене за истраживања, као што је то случај ако се матичне ћелије чувају у јавној банци.

  1. Списак болести које се лече се стално продужује

Велики болнички центри који се баве лечењем проналазе нове начине да лече нове болести, као што су последице недостатка кисеоника на порођају, хидроцефалус, аутизам, дијабетес, урођене срчане мане…

Разлози ПРОТИВ

  1. Матичне ћелије из пупчаника не могу да излече све болести

Ако се беба роди са генетским поремећајем, онда ће и матичне ћелије имати исти генетски материјал и неће моћи да се употребе за лечење тог детета. Међутим, матичне ћелије из пупчаника брата или сестре могу да се употребе за ту бебу. Исто тако, та беба може да помогне неком другом члану породице да се излечи њеним матичним ћелијама из пупчаника.

  1. Финансијска ограничења

Припреме за долазак бебе на свет су велики финансијски терет за већину породица. Због тога је важно да се, пре него што донесете одлуку о чувању матичниих ћелија из пупчаника, распитате о начину и времену плаћања. Банке матичних ћелија нуде могућност плаћања на рате, бескаматне кредите за родитеље, плаћање таксе за извоз крви, као и плаћање тек након што се потврди да су матичне ћелије успешно сачуване. То омогућује већини породица да уклопе чување матичних ћелија у свој буџет.

  1. Већина сачуваних узорака се не искористи

Ово је нешто чему се сви родитељи надају и прижељкују.

Беба је здрава, као и њена породица.

И нека тако и остане.

Текст преузет са сајта: www.bebac.com

© 2017 | ЗУ Апотека Цвејић. Сва права задржана. Забрањено је свако неовлашћено копирање садржаја сајта.

 Web Fabrika – Izrada web sajta