Штитаста жлезда

Болест савременог начина живота

Стрес. Брз начин живота. Неправилна исхрана. И једно велико НИЈЕ МИ НИШТА. А онда ствари дођу на наплату. Највећи проблем 21. века је то што сматрамо да напредовањем технологије, је напредовала и свест о сопственом здрављу у широј популацији, а онда нас иза угла сачекају подмукле ствари и поражавајуће статистике. За бол у костима и зглобовима свако од нас ће потрчати у апотеку или лекару, али шта је са болестима које косе популацију, а “не боле”? Артеријска хипертензија, дијабетес и остале ендокринолошке болести спадају у водеће болести које су кобне по људску популацију, те је неопходно континуриано се информисати о ризицима, превенцији и контроли болести уколико је већ наступила.

Штитна жлезда је највећа ендокрина жлезда у људском оранизму и налази се на предњој страни врата. Тироидни хормони тироксин (Т4) и тиронин (Т3) које лучи ова жлезда, регулишу ћелијски метаболизам свих осталих ткива у нашем телу. Свака ћелија у нашем организму, дакле, зависи од тироидних хормона.

Најчешћа обољења која се описују када говоримо о штитној жлезди су хипотиреоза, хипертиреоза и Хашимото тиреоидитис.

Хипотиреоидизам

Хипотиреоидизам представља смањену функцију штитне жлезде. Стога је терапија супституциона тј. по савету лекара узимају се у форми лека хормони штитне жлезде. Симптоми су следећи: повећање телесне масе, осећај хладноће, испуцали нокти и сува кожа, надутост трбуха и затвор, безвољност, нерасположење, поремећај менструалног циклуса код жена, поремећај еректилне дисфункције код мушкарца… Савет за особе које пате од хипотиреоидизма је да упражњавају лагану шетњу, али тек пошто добију адекватну терапију.

Хипертиреоидизам

Хипертиреоидизам представља појачану функцију штитне жлезде. Терапија су лекови који супримирају рад жлезде. Симптоми су супротни него код хипотиреоидизма: губитак телесне масе, честе столице и дијареја, убрзан и неправилан рад срца, раздражљивост, опадање косе…Савет за особе које пате од хипертиреоидизма је да имају умерену физичку активност, да имају лагане шетње на планини, на свежем ваздуху, а да избегавају море и претерану изложеност сунцу.

Хашимото тиреоидитис

Ова болест представља аутоимуну запаљење штитне жлезде. Организам препознаје штитну жлезду као страно тело и ствара антитела против тиреоглобулина (антиТг) и против тиреоидне пероксидазе (антиТПО). Хашимото тиреоидитис се најчешће у почетној фази испољава кроз хипертиреоидизам, а касније прелази у хипотиреоидизам. Окидачи за настанак ове болести су генетски фактори, повећан унос јода у исхрани,  пушење, разне врсте јонизујућих зрачења и стрес. Стога, требамо се трудити да живимо што здравије, упражњавајући адекватну физичку активност и свакако треба прилагодити начин исхране у смеру интегралних житарица, белог меса и што више поврћа; клонити се пушења и алкохолних напитака.

Улога селена (Se) у лечењу и превенцији Хашимота

У многим студијама показано је да селен има значајно место у регулацији имуног одговора, где је доказано да чак и мали недостатак Се може да доведе до запаљења штитне жлезде код особа које су предиспониране. Такодје,  код особа код којих је настао већ процес запаљења суплементација Се даје извесно побољшање. Препоручене дневне дозе за одрасле преко 15. година  су око 55 µг, с тим да претерана употреба Се може бити опасана, па је неопходно посаветовати се с лекаром или фармацеутом. Неопходно је напоменути да особе које иду на хемотерапију или користе статине (лекове за снижавање холестерола) не би требало да употребљавају Се без претходне консултације.

Како једноставно од куће утврдити  да ли Ваша штитна жлезда “ради” како треба, односно да ли Ваш организам садржи довољно јода?

Тест са повидон јодом можете извести једноставно, он није опасан, а за његово извођење Вам је потребан повидон јод и штапићи за уши који можете наћи у апотеци.

Увече, пред спавање, нанесите, помоћу штапића за уши или обичне вате, на унутрашњи део руке 3 линије повидон јода: танку, мало дебљу и најдебљу.

Ако ујутро не видите траг све три линије, обавезно се обратите ендокринологу, да се одраде анализе и препишу неопходни препарати јода. Ако је остала само једна дебља линија, преиспитајте свој режим исхране. Најзначајнији извор јода је јодирана кухињска со. Свежи сир, поготово од козјег млека, недозрели плодови ораха, јаја, сува кајсија, бели лук, сусам, соја, спанаћ су, такоде, добри извори јода.

Ако је нестала само танка линија – ваше здравље је ван опасности.

Mr ph Маја Амиџић, Апотека Цвејић

© 2017 | ЗУ Апотека Цвејић. Сва права задржана. Забрањено је свако неовлашћено копирање садржаја сајта.

 Web Fabrika – Izrada web sajta