Mигрена

Како је спречити?

Шта је мигрена?
Већина људи мигрену поистовећује са главобољом, али она није обична главобоља.
Мигрена је неуролошки поремећај који се испољава нападима који трају 4 до 72 сата, између којих се пацијенти најчешће осећају добро. До напада мигрене долази услед ширења крвних судова у мозгу. Проширени крвни судови ударају у мождане овојнице у ритму рада срца, због чега се у нападу мигрене јавља карактеристична пулсирајућа главобоља средњег до јаког интензитета, а прати је бар још један од наведених симптома / знакова: мучнина, повраћање, преосетљивост на светлост или звуке.Напади најчешће ометају оболеле у обављању свакодневних активности. Колико често ће се напади јављати зависи од особе до особе. Код некога се јављају два до три пута годишње, а код некога и више пута у току једног месеца.

Ко може да оболи од мигрене?
Сваки седми човек болује од мигрене. Жене три пута чешће оболевају од мигрене него мушкарци. Често се први пут јавља у детињству или периоду адолесценције. Код девојчица се неретко први пут јавља у пубертету.
Мигрена се најчешће јавља код одраслих жена које су наследиле склоност ка овом поремећају од својих родитеља или њихових родитеља.

Који су типови мигрене?

Мигрена се испољава на два начина: као мигрена са ауром (15% оболелих од мигрене) или мигрена без ауре (85% оболелих од мигрене). Неки људи имају оба типа мигрене. Веома ретко мигрена се може испољити као аура без главобоље и обично се јавља код старих људи. Постоје и неки други, веома ретки облици мигрене.
Како изгледа напад мигрене?

Симптоми мигрене се јављају током напада, који се развија кроз четири стадијума. Између напада, већина пацијената се осећа у потпуности добро.

И Прва фаза (продромна, уводна) започиње пре свих симптома који се јављају у нападу. Половина пацијената не препознаје ову фазу. Може се испољити на различите начине: повећан апетит, иритабилност, депресивност, умор који може да траје и данима, хиперактивност. Неки људи овај стадијум описују тако да “једноставно знају” да ће почети напад мигрене.

ИИ Друга фаза (аура) се јавља код сваког седмог пацијената. Не мора се јавити у сваком нападу. Траје обично 10 до 30 минута, а понекад и дуже. Обично се испољава променама у виду: светлуцање или треперење пред очима, сужено видно поље или појава “рупе” у видном пољу, обојене криве линије у видном пољу, тачкице, таласасте линије. Ређе се јављају поремећаји осећаја: боцкање или утрнутост који обично започињу у у прстима једне шаке па се шире уз руку до једне половине лице и језика, обично праћено и променама вида. Понекад део ауре чине и отежан говор или немогућност “проналажења” правих речи.

ИИИ Трећа фаза је ГЛАВОБОЛЈА
која има следеће карактеристике:
– бол је умерено или изузетно јак
– бол је пулсирајући и подсећа на бубњање
– код већине оболелих бол се јавља само у једној половини главе (левој или десној), али код мањег броја пацијената може бити присутна у обе половине главе истовремено
– најчешће се јавља око слепоочница, мада се може јавити и у пределу чела, око ока или у пределу потиљка
– најчешће се бол током једног напада јавља у једној половини главе, а током другог напада у другој
– бол се појачава са физичком активношћу (приликом ходања, пењања уз степенице и сл.)

Главобоља је праћена барем једним од следећих симптома:
– мучнином,
– мучнином и повраћањем
– преосетљивошћу на светлост, звук или мирисе

ИВ Четврта фаза представља опоравак. Након што се главобоља повуче, спонтано или под дејством лекова, оболели се осећа изнурено, депресивно, нервозно, малаксало и тешко се концентрише током наредна 24 сата.

Када се јавља напад мигрене

До напада мигрене доводе или га појачавају такозвани “окидачи”:
– нагле промене атмосферског притиска или олујно време
– бљештава светлост
– недовољно или превише сна
– стрес
– менструација
– гладовање
– цигарете
– алкохол
– кафа
– неке намирнице: чоколада, вино, преврели сиреви (Гауда, Трапист, Едамер и сл.)
– адитиви из хране: натријум глутамат (Е621), натријум нитрат (Е251), натријум нитрит (Е250)
– вештачки заслађивачи: аспартам (Е951)
– неки лекови

Лекови који могу проузроковати или појачати нападе мигрене

– теофилин (користи се за лечње астме и хроничних болести плућа)
– нитрати (користе се у лечењу ангине пекторис и срчане слабости)
– нифедипин (користи се за снижавање повишеног крвног притиска)
– комбиноване контрацептивне таблете

ВАЖНО! Ако су главобоље толико честе да морате два дана током сваке недеље узимати лекове против болова, то значи да Ваша главобоља није добро контролисана и постоји опасност да оболите од хроничне главобоље узроковане употребом лекова. Обратите се лекару.

Како се мигрена лечи?
Мигрена се не може излечити, али је могуће отклонити или ублажити главобољу и смањити учесталост напада.
Смањите учесталост напада
Напади мигрене ће се ређе јављати ако будете избегавали “окидаче”. Али прво морате открити који су то окидачи Ваше главобоље. Најлакши начин да то урадите је да водите дневник главобоље. Покушајте се сваки пут сетити шта сте радили, јели или пили 24 сата пре напада мигрене што нисте претходних дана, да ли је наступила нагла промена времена, да ли сте се изнервирали, да ли сте данима били под стресом (рокови на послу, испити, контролни у школи и слично), да ли сте премало или превише спавали… Потом то упишите у дневник главобоље.

За ублажавање главобоље користе се лекови против болова које можете купити у апотеци без рецепта. То су таблете, прашкови или шумеће таблете које садрже парацетамол, аспирин, ибупрофен или комбинацију ових лекова са или без додатка кофеина.
Прашкови и шумеће таблете почињу да делују брже него обичне таблете. Са друге стране, неке шумеће таблете садрже мању дозу лека од обичних таблета, па је потребно узети две дозе.
Да би се главобоља успешно отклонила или ублажила важно је да лек против болова употребите што пре, чим осетите да ће почети напад мигрене или чим главобоља почне.
Зато носите увек са собом бар једну дозу лека.
Осим тога, код многих пацијената у нападу мигрене долази до “застоја желуца”, па лек остаје заробљен у желуцу.
Да би сте решили проблем застоја желуца, лек попијте са пуном чашом (2 – 3 дл) обичне воде, или уз лек који повећава покретљивост желуца или потражите лек против болова у облику чепића.

Уколико Вам лекови и мере које је фармацеут препоручио не помажу, обратите се лекару. Постоје посебни лекови, такозвани антимигреници које Вам лекар може прописати на рецепт, уколико процени да би Вам могли помоћи. Као и лекови против болова, пију се на самом почетку напада мигрене.

Ако су и поред свега наведеног напади мигрене чести, јаки и онеспособљавајући, лекар Вас може упутити неурологу, који Вам може прописати одређене лекове који се пију свакодневно како би се смањила учесалост и тежина напада мигрене. То су лекови који се иначе користе у лечењу повишеног крвног притиска, епилепсије или депресије, али су ефикасни и у спречавању напада мигрене. Зато не треба да се плашите да болујете од депресије ако Вам неуролог пропише антидепресив за ублажавање мигрене.

© 2017 | ЗУ Апотека Цвејић. Сва права задржана. Забрањено је свако неовлашћено копирање садржаја сајта.

 Web Fabrika – Izrada web sajta