Kакав ти је језик, такво ти је здравље

Језик здраве особе је ружичаст, гладак, сјајан и песвучен танким беличастим слојем, мекан је и на додир баршунаст. Имате ли навику да док перете зубе у огледалу погледате језик? Промене на језику могу указати на здравствене проблеме али и бити индикатор лоше оралне хигијене.
Језик здраве особе је ружичаст, гладак, сјајан и песвучен танким беличастим слојем, мекан је и на додир баршунаст. Слузокожа језика грађена је од ћелија које се брзо обнављају. Док једемо, језик има улогу својеврсног рендета. Особе у чијој исхрани преовадавају кувана јела која нису абразивна и не садрже превише влакана имају језик светлијебоје него они који једу више житарица, воћа и меса. Ружичаста боја различитих нијанси, која умногоме зависи од начина исхране, је боја језика здравих људи.
Повишена температура, гливична обољења, сметње при дисању, недостатак витамина Б12 и гвожђа као и друге тегобе и стања манифестују се и у промени боје и изгледа језика.
НОРМАЛАН ЈЕЗИК
Нормалан језик је ружичаст са мноштвом малих брадавица (чулних пупољака). При рођењу је гладак а временом се на њему могу створити бразде и набори. Код неких људи су брадавице јако изражене, али то није разлог за забринутост.
БЕЛИ СЛОЈ
Лепљив и прекривен дебелим белим слојем, отежао и тешко покретљив језик последица је отежаног обнављања ћелија слузокоже језика. Орална слузница се стално обнавља размножавањем ћелија у дубљим структурама при чему ћелије које су на површину одумиру и деловањем механичких сила трења одстрањују се са површине уступајући место новим. Када је овај процес поремећен долази до нагомилавања ћелија на површини и образовања белог покривача.
Најчешће се јавља услед повишене температуре и као последица јаке прехладе као и у свим другим стањима када је имуни систем ослабљен. Такође, ове промене могу указивати и на желудачне и цревне сметње, неправилну исхрану.
Проблем се решава четкањем језика четкицом за зубе или употребом рендета.
ТАМНА БОЈА
Брадавице језика, издужене су и тамне, на додир није болан али је лепљив. Таман језик настаје по истом принципу као и бели и једина је разлика што наслаге брзо попримају смеђу до тамну боју. Боја може потицати од дуванског дима код пушача, или од бактерија које у свом метаболизму производе тамно обојена једињења.
Тамну обојеност језика не треба повезивати са гљивичним обољењима.
Против ових промена довољно је четкицом или специјалном гумицом јако протрљати језик чиме се подстиче љуштење тамног слоја. У неким случајевима препоручује се испирање специјалним средствима.
ПОПУТ ЈАГОДЕ
Језик је најпре покривен белим слојем, а само је врх црвен, у облику слова В. После неколико дана цео је посут црвеним пегицама. Овако измењен језик сусреће се код шарлаха, дечје болести која је узрокована стрептококама. У случају да је шарлах узрок, неопходна је антибиотска терапија.
СУВ ЈЕЗИК
Нема сјаја и ако језиком додирнете дршку четкице за зубе, осећате како се лепи. Сувоћа језика чест је проблем и разлог посете лекару. Настаје најчешће као последица узимања лекова попут: атидепресива, диуретика итд. Овај проблем среће се и код особа које спавају отворених уста или које дишу на уста. Сув језик може указати и на дехидрацију организма (недостатак течности), поремећено лучење пљувачних жлезди.
ЈЕЗИК ПОСУТ МРЉАМА
Беле мрље расуте по језику које нестају после „стругања” или четкања. Мрље иако нестају, не треба потцењиваи јер могу бити знак запаљења које изазивају гљивице из рода Кандида, најчешће се јављају након лечења антибиотицима. Лечење подразумева примену лекова против гљивица.
ГЕОГРАФСКИ ЈЕЗИК
Прошаран црвеним мрљама које имају изражене беле ивице и површина подсећа на географску карту је географски језик. Мрље не задржавају сталан облик већ се померају, спајају, одвајају.
Ова промена зна да уплаши пацијента али је у суштини безопасна и не захтева лечење.
Узрок географског језика није познат. Сем изгледа, пацијент може осећати врло слабо пецкање или незнатно слабљење укуса. Колико дуго ће се ове промене задржати на језику, не зна се али спонтано нестају без лечења.
БЕЛИ МЕХУРИЋИ
Уколико је посут мехурићима из којих излази провидна течност указује на инфекцију вирусом херпес. Најчешће се запажа код деце, врло је болан а стање је праћено повишеном температуром. После лечења могући су рцидиви и то најчешће у облику грознице на уснама или непцу.
БОЛНЕ УЛЦЕРАЦИЈЕ
Афте могу да се јаве на више места на језику, светле су, округле, правилног облика, ограничене црвеном ивицом и врло болне.
Од помоћи могу бити водице за испирање уста а ако за недељу дана не дође до побољшања неопходно је потражити помоћ лекара тим пре јер афте могу да буду симптом и других болести.
ИЗБРАЗДАНИ ЈЕЗИК
Избраздан језик је нормала анатомска варијација и сем по изгледу, не разликује се од нормалног језика. На површини језика налазе се бразде различитих дубина тако да језик изгледа као да је прошаран посекотинама. Усеклине односно бразде погодно су место за развој и размножавање микроорганизама па се више пажње мора обратити на хигијену како не би дошло за развоја запаљења.
Запаљење слузнице језика се манифестује црвенилом, пецкањем а понекад и непријатним задахом.
Проблем се решава редовним интензивним чишћењем (четкањем) језика чиме се уклања резрвоар бактерија и испирањем уста антисептичним растворима.
ОДРЖАВАНЈЕ ХИГИЈЕНЕ
После детаљног прања зуба, корисно је очеткати језик, уклонити сувишне наслаге и подстаћи обављање слузокоже језика. Овај поступак посебно је користан ако су на језику присутни већи набори у којима се лако накупљају микроорганизми.
Свака промена боје, изгледа, појава бола разлог су за посету лекару.
Извор: Часопис Фарамедика

© 2017 | ЗУ Апотека Цвејић. Сва права задржана. Забрањено је свако неовлашћено копирање садржаја сајта.

 Web Fabrika – Izrada web sajta