МЕЛАТОНИН – САВЕЗНИК У БОРБИ ПРОТИВ НЕСАНИЦЕ

Мелатонин има улогу у имунолошком систему, крвном притиску, но најзначајнија му је улога унутрашњег сата. Од њега зависи циклус будност – спавање. Дању се излучује у мањим, а ноћу у већим количинама. Максимална концентрација мелатонина је између 2х и 4х ноћу, док током друге половине ноћи поступно пада. Нажалост, овај ритам се може пореметити, не без последица.
Студија спроведена 2014. године настојала је да утврди како недостатак дневног светла утиче на људе. У истраживању је учествовало двадесет испитаника који су били подељени у две групе према радном месту. Резултати су показали како је група „без прозора“ на радном месту имала нижи ниво мелатонина пре спавања и то у 22х, а виши ниво мелатонина у 8х ујутро када је ниво мелатонина природно најнижи. Нижи ниво мелатонина увече доведен је у везу са симптомима депресије и лошим квалитетом сна. Такође, испитаници у групи „без прозора“ имали су виши ниво кортизола тзв. хормона стреса у поређењу с испитаницима из групе „с прозором“. Аутори су закључили како смањена изложеност природном светлу узрокује повећање кортизола, а снижење мелатонина у вечерњим сатима. Таква комбинација често резултира симптомима депресије и лошим квалитетом сна.
Показало се како у тим ситуацијама од користи може бити мелатонин унесен у облику додатка исхрани. Мелатонин се препоручује људима с поремећеним унутрашњим сатом због, на пример, брзе промене временских зона, рада у ноћној смени, код слепих људи, те код особа које пате од хроничне несанице.
Током зимских месеци када су дани кратки и претежно сиви, сви смо изложени поремећају у лучењу мелатонина и неретко нас мучи лоше расположење, поспаност током дана, а несаница током ноћи. Зато се препоручује употреба препарата са мелатонином увече, који може учествовати у борби против несанице. Код старијих људи је смањено лучење мелатонина, па ови проблеми могу бити израженији.
Данас је мелатонин на тржишту доступан у облику таблета, капсула и капи, а недавно су се појавиле и иновативне формуле мелатонина у облику оралног спреја уз који је побољшана апсорпција и већа концентрација мелатонина након примене
Сан има незамењиву улогу у животу човека, стога се са несаницом не треба шалити. Истраживања нам показују како сан који је краћи од 6 сати дневно или дужи од 8-9 сати повећава ризик од хроничних болести попут гојазности, хипертензије, дијабетеса и метаболичког синдрома, а дуготрајна несаница доводи се у везу и с вишом стопом смртности.
Навике за бољи сан
Патите ли од несанице, покушајте себи помоћи променама животних навика. За почетак, нека вам свакодневни одлазак на спавање, као и буђење ујутро буду у исто време, чак и у дане викенда. Избегавајте користити мобилни телефон и компјутер пре одласка на спавање. Избегавајте поподневна дремања, већ се радије одлучите на умерено вежбање. Спаваћа соба нека вам буде прохладна и мрачна те осигурајте удобну постељину и квалитетан мадрац и јастук. За бољи сан мудро би било избегавати кафу и напитке с кофеином у поподневним сатима.
Исхрана која утиче на сан
Традиционално се верује како чаша топлог млека подстиче сан, међутим за сада још не постоје чврсти научни докази који би то потврдили. Међутим, познато је како млеко обилује одређеним нутријентима који учествују у регулацији сна. На пример, млеко садржи аминокиселину триптофан која је нужна за производњу серотонина, који учествује у РЕМ фази сна и чије ниске вредности у организму могу узроковати несаницу.
Код несанице, корисне су се показале и неке воћке. Наиме, у малој студији објављеној 2011. године у којој су учестовала 24 испитаника с поремећајем спавања, показало се како унос кивија може побољшати квалитет сна. Испитаници су током четири недеље трајања студије, сат времена пре спавања појели два кивија средње величине. Осим кивија, код несанице благотворне могу бити и вишње које природно садрже мелатонин, а за којег је установљено да је важна карика у регулацији природног циклуса спавања.

© 2017 | ЗУ Апотека Цвејић. Сва права задржана. Забрањено је свако неовлашћено копирање садржаја сајта.

 Web Fabrika – Izrada web sajta